Skip to content

Column Popnieuws: Metal en electro in Xinix

Bron: Nieuwsblad Land van Altena 10-09-2009

Poppodium Xinix heeft vrijdag 11 september “een bak echte herrie” in huis. Er zullen dan drie metal bands optreden. Infestis, met enkele regionale muzikanten start om 22.00 uur. De band speelt black metal en bracht onlangs de eerste demo cd Chronicles written in blood uit. Tweede band is het Duitse Vergeltung, dat met snoeiharde gitaarsolo’s en veel grunt Xinix wil laten horen dat Berlijn kwaliteit bezit. Gheestenland sluit de avond af. De band komt uit Groningen en maakt eveneens black metal. De teksten zijn in het Nederlands. Gheestenland imponeert op het podium ook vanwege de performance. De optredens in Xinix beginnen om 22.00 uur.

Electro-orgel

In het voorjaar kon een optreden van zZz in Xinix niet doorgaan vanwege een beenbreuk van één van de leden. Aux Raus verving de band toen. Het been is weer genezen en zaterdag 12 september zijn de twee heren met drums en orgel echt in Nieuwendijk. Hun sound is donker en broeierig en heeft de aanduiding orgelrock gekregen. zZz trad op in het voorprogramma van Anounk. Hun single Ecstacy werd gebruikt als soundtrack voor de film Phileine zegt sorry. Fiat gebruikte de single Grip daarnaast in een commercial voor hun model Punto. Het trio Daily Bread speelt in het voorprogramma van zZz. Dit gezelschap, dat veel electronische snufjes gebruikt, won al de Friese Popprijs en was te zien in De Wereld Draait door. Deelname aan de Grote Prijs van Nederland ging niet door, omdat geen toestemming werd gegeven om gebruik te kunnen maken van de gebruikelijke opstelling van instrumenten van Daily Bread. Aanvang optredens 22.30 uur.

Hank rocks

Uit Hank horen we weinig als het om popmuziek gaat. Het bleef tot nu toe beperkt tot de band Orphean. Nu heeft Hank Double Mess, die al een bandjeswedstrijd in Hank won en zaterdag op de Veerse Dag speelt in Raamsdonksveer. Drie Hankenaren vormen met twee Brabanders de band, die tot nu toe in hoofdzaak rockcovers speelt. De jonge muzikanten werken aan uitbreiden van het eigen repertoire. Double Mess speelt zaterdag om 13.00 uur op het Heereplein.

Meer columns van Piet van Vugt: