Skip to content

Column Popnieuws: Reggae en ska met Jaya the Cat

Bron: Nieuwsblad Land van Altena 12-02-2009

Xinix huisvest zaterdag 14 februari de van oorsprong Amerikaanse band Jaya the Cat. De Amerikanen waren in 2001 voor het eerst in Europa voor een toernee, waarbij ook Lowlands aangedaan werd. Later kwamen de muzikanten terug voor nieuwe optredens. De onderlinge samenwerking stokte en twee leden van de band besloten in Nederland te blijven en de band aan te vullen met drie Nederlandse muzikanten. Daaronder ook Jaap Jan Onverwagt (toetsen), die tot die tijd in Green Lizard actief was. Zijn toetreden tot Jaya the Cat leidde min of meer tot het opheffen van Green Lizard. Jaya the Cat speelde eerder in Xinix en liet toen een interessante mix horen van reggae, punkrock en ska. De band begint om 22.30 uur.

Aanpakken

FawakaBrothers zanger Michel van Berkel is nog in Aziƫ voor een lange reis na zijn studie en de andere leden van de band gooien al weer flink hout op het vuur. Bij terugkomst kan van Berkel in mei nagenoeg gelijk voor de microfoon van Vestingstad FM. In september staat er voor de hard core hiprock bandal een optreden gepland in Woerden. Gezien het enthousiasme en de uitverkiezing tot Local Only Oktober 2008 door Live-XS, zal er nog wel meer in de pen zitten. Ook Fenris komt langzamerhand weer op stoom. Met de nieuwe bassist Niels staan er voor de komende tijd drie optredens gepland: Tilburg (20/2), Katwijk (28/2) en Houten. Het zal daar gaan daveren, zoals dat hoort bij sferische blackmetal. Fenris zou graag een contract tekenen bij een platenmaatschappij om door te stoten.

Wedstrijden

Er komen weer de nodige wedstrijden aan. Xinix heeft zaterdag 21 februari de singersongwriterwedstrijd met maximaal tien deelnemers. De voorwaarden staan op de website van Xinix. Mogelijk is er nog ruimte. Op 19, 20 en 21 maart is in Xinix opnieuw de bandjeswedstrijd The Next Stage. Tijdens de vorige ronde in november sneuvelde de eerste avond, vanwege te weinig inschrijven. Ditmaal loopt het speelschema (acht bands op een avond) al aardig vol. Info en inschrijven via www.thenextstage.eu.

Meer columns van Piet van Vugt: