Skip to content

Column Popnieuws: Bijzondere muziek in Xinix

Bron: Nieuwsblad Land van Altena 12-03-2009

Poppodium Xinix heeft komend weekeinde twee bijzondere muziekavonden op het programma staan. Vrijdag 13 maart wordt begonnen met Xinix Rootscafé. Ditmaal speelt de Zweedse slide-gitarist Slindin’Slim. Anders Landelius (de echte naam van de gitarist) werd in Zweden opgemerkt door Barry McCabe, een Ierse gitarist, die 24 april bij Xinix XGP speelt. Tot heden heeft Slidin’Slim op wat optredens in Polen en een korte trip in Nederland na, nog niet veel buiten Zweden opgetreden. Tussen Leerdam Blues en Breda Blues is de Zweed in Nieuwendijk. Slidin´Slim bracht onlangs nog een cd uit, One Man Riot. Daarop is de karakteristieke eigen blues sound te horen, die ondermeer bepaald wordt door het veelvuldig gebruik van de bottleneck. Mogelijk assisteert Barry McCabe de Zweed. Aanvang optreden 21.30 uur.

Afwijkend

Stuurbaard Bakkebaard is een bijzonder trio. De band speelt zaterdag 14 maart in Xinix en brengt een repertoire van niet ronde, hoekige, soms verre van perfect klinkende rock/punk/bluessongs, vol met aparte geluidjes en onverwachte wendingen. Eigenlijk geeft de bandnaam al aan, dat we hier te maken hebben met een aparte band. Stuurbaard Bakkebaard startte zo’n tien jaar terug met veel optredens, maar brak pas een viertal jaar geleden echt door. In Haarlem werd een bandwedstrijd gewonnen en daarna ging het snel: Lowlands, Oerol, Essent Award, Noorderslag, voorprogramma Kaiser Chiefs, tour door Zuid Afrika. SB maakt gebruik van bijzondere instrumenten. Drie cd’s zag tot heden het levenslicht: Chuck, Mercedes en Whistle Dixie. In het voorprogramma speelt de rock ’n roll band Dishking, die ongebouwd werd rond zanger Jason de Laat. De optredens starten om 22. 00 uur.

Benederpop (3)

De voorverkoop voor Benederpop (23 mei, Almkerk) loopt heel voorspoedig. Er komen aanvragen voor kaarten uit het hele land. Één van de optredende bands, Racoon, heeft inmiddels een nieuwe single uitgebracht, My Town. De band is daarnaast genomineerd voor maar liefst drie 3FM Awards: beste band, beste album en beste artiest pop. De punkrock band De Heideroosjes (ook op Benederpop) is de studio ingegaan voor een nieuw album. Tevens is een jubileum tour in verband met 20-jarig bestaan in voorbereiding.

Meer columns van Piet van Vugt: