Skip to content

Column Popnieuws: Spirit zet Xinix in vlam

Bron: Nieuwsblad Land van Altena 23-04-2009

Xinix heeft The Spirit That Guides Us gecontracteerd voor zaterdag 25 april. De band met Nederlandse en Duitse muzikanten legt de nadruk op het collectief. Individuele muzikanten worden niet genoemd en het komt wel eens voor dat de bezetting tijdens een tour wisselt. Vier keer eerder was de band in Xinix. Het geluid is volgens de band met de nieuwe cd Don’t Shoot Us, Let’s Burn wel wat veranderd: de sound is militanter geworden, heftiger met vettere sferische hardcore riffs en meer ruimte voor maniakaal schreeuwen. Dat wil niet zeggen dat de band zijn oorsprong verloochend, want nog steeds laten de teksten horen dat de band “tegen het kwaad strijdt” . De zesmansband vertoont zich in zwarte kledij met witte rouwbanden en dat heeft ook zijn reden. Zeker is dat TSTGU zaterdag een energieke en gedreven emocore show neer gaat zetten. Aanvang 22.30 uur.

Ierse bluesrock

Heel anders is het vrijdag 24 april als de Ierse bluesrock gitarist Barry McCabe in het kader van XGP in Xinix speelt. Met zijn band brengt hij moderne, gevoelige, maar ook spetterende songs die terug doen denken aan vroegere tijden. McCabe toerde al over heel de wereld en speelde met grote muzikanten (Snowy White, Rolling Stone Mick Taylor). In Xinix is hij met een Nederlandse band, waarin Gorcummer Jeffrey van Duffelen, die achter de drums zit. Barry McCabe bracht vorig jaar de cd Beyond the Tears uit. Tijdens Xinix Roots cafe met Slidin Slim speelde hij een drietal nummers mee. XGP heeft in mei (22) Hans Hannemann & the Lone Riders en in juni (26) The Bintangs. Kan het Xinix dak er voor de zomer nog af. Barry McCabe start om 22.00 uur.

Benederpop (7)

Het wordt naast de topbands, een heel spul met Benederpop, even buiten Almkerk op zaterdag 23 mei: kluisjes om spullen op te bergen, presentatie door lokale prominenten, 90 meter bar, 900 meter bierleiding, 2 kilometer hekken en entertainment op het buitenterrein (binnen niet roken, natuurlijk). Een 3D tekening van het festivalterrein is in voorbereiding en zal binnenkort op de website verschijnen. Voor de speelvolgorde moet je geduld hebben, want die wordt twee weken voor het festival bekendgemaakt.

Meer columns van Piet van Vugt: