Skip to content

Column Popnieuws: Hippe klanken in Xinix

Bron: Nieuwsblad Land van Altena 28-05-2009

Met drie hippe acts sluit poppodium Xinix zaterdag 30 mei de maand af. The Fringe is een duo-duo (kwartet dus), dat eigenlijk geen hiphop maakt naar eigen zeggen, maar avant-garde. Het resultaat zit overigens wel dicht in de buurt, maar dat is wellicht een kwestie van gevoel. Twee techneuten (drumpads en geluiden) ondersteunen de microfoongebruikers Stezo en Poskript. Met The Fringe houdt het niet op. Ook Nobody Beats the Drum (openingsfeest Xinix, januari 2008) is aanwezig met een indrukwekkende liveshow met zangers en mannen achter de knoppen, die de meest uitzonderlijke geluidjes tussen de beats stoppen. Boemklatsch (“Boem, Klatsch, Kick, Snare, zo snel gaat het”) bestaat uit drie DJ’s, een MC en twee VJ’s. Opnieuw indrukwekkende beats en veel energieke beweging. NBTD en Boemklatsch zijn net als The Fringe later in de zomer te zien op Dance Valley en Mystery Land. Het zijn dus niet de eerste de beste artiesten die naar Xinix komen. Aanvang 22.00 uur.

Woodstock

Voor wie het geweld van de zaterdag te veel is en voor wie het allemaal te snel gaat, is vrijdag 29 mei Xinix Roots Café een alternatief. Het gaat er dan rustiger aan toe. Iain Matthews (Fairport Convention, Plainsong) en Ad Vanderveen (Personell) treden dan samen op. Matthews is Ier van oorsprong, maar woont sinds enkele jaren in Nederland. Hij werd vooral bekend door de uitvoering van de hit Woodstock met zijn band Matthew Southern Comfort. Met Vanderveen speelt hij ingetogen singersongwritermuziek. Bij Roots Café concerten wordt stipt om 21.30 uur begonnen. De concerten kunnen zittend gevolgd worden. Reserveren via rootscafe@xinixweb.nl.

In de race

Wedstrijden voor popbands zorgen voor aandacht. Fenris en Roes speelden zich vrijdag in de Brabantse Finale (zondag 19 juli, Grote Zaal De Effenaar, Eindhoven) van The Next Stage door 4e en 2e te worden in een semi finale. Frozen Flames viel zaterdag net naast de prijzen. Diva Down probeert het donderdag 28 mei in Het Paard in Den Haag in de Zuid Hollandse finale van dezelfde wedstrijd. Diva Down laat voor de fans een bus rijden.

Meer columns van Piet van Vugt: