Skip to content

Column Popnieuws: Xinix besluit seizoen

Bron: Nieuwsblad Land van Altena 25-06-2009

Poppodium Xinix besluit komend weekeinde het live seizoen. Het is de officiĆ«le afsluiting, want op vrijdag 3 juli is er nog een speciale SLIM in de Lift. Vrijdag 26 juni is het weer XGP. Dan staat een daverend optreden van The Bintangs geprogrammeerd. De band uit IJmuiden gaat over niet al te lange tijd het vijftig jarig bestaan vieren. Ondanks dat maakt The Bintangs geen muziek, die uitsluitend voor ouwe lullen bestemd is. De rhytm’n blues (in de oude betekenis van het woord) staat nog als een huis en is voor jong en oud toegankelijk. Bassist Frank Kraaijeveld is de stabiele factor in de band. Van hem is de uitspraak “De Bintangs staan altijd weer op”. In het voorprogramma speelt het trio Pebbles & the Bambams, een band die in een vaste kroeg tijdens Oerol stevige covers ten gehore brengt. Het programma begint om 21.30 uur.

Skratchen

C-Mon & Kypski gaan er voor zorgen, dat Xinix of een deugdelijke manier het seizoen afsluit. De viermansband brengt op het podium de in de thuis-studio ontwikkelde muziek. Een gitarist, een toetsenist en twee mannen achter de draaitafels (waaronder zesvoudig skratchkampioen Kypski) zorgen er voor dat de sound altijd anders is. De stijl varieert van funk tot rock en polka, overgoten met een swingende hiphop saus. Hoewel de band al wat langer aan de weg timmert, waren de heren nog niet eerder in Xinix. Wel werd op North Sea Jazz (!) gespeeld en op Pinkpop. Bijzonder is, dat het optreden compleet gemaakt wordt met de visuals van vj collectief Subliminal Mess. Aanvang 22.30 uur.

Over de Brug

Popkollektief SLIM gaat vrijdag 26 juni weer “over de brug”. Er zullen dan in de Haarhorst in Gorcum vier bands optreden: Delete, Purple Pineapple, Ex-Libris en Deadbirds. De eerste twee bands volgden vorig jaar de scholieren workshops. Ze spelen respectievelijk punkrock en poprock. Ex Libris speelt progmetal en was eerder te zien in Xinix tijdens de voorronde van The Next Stage. Onlangs werd de cd Amygdala uitgebracht. Deadbirds speelt een breed repertoire rockmuziek. Entree €.3,50, aanvang 20.00 uur.

Meer columns van Piet van Vugt: